برخی اختلالات خواب
در این اختلال فرد به ناگهان با حالت اضطراب شدید از خواب می پرد، دچار وحشت می شود، جیغ های بلند می زند و دست و پا تکان می دهد، نفس نفس می زند، ضربان قلب وی به شدت افزایش می یابد و ممکن است حتی به 150 تا
نویسنده: دکتر نرگس شمس علیزاده
وحشت شبانه با کابوس فرق دارد. برخلاف کابوس، وحشت شبانه به معنای رؤیاهای ترسناک نیست.
در این اختلال فرد به ناگهان با حالت اضطراب شدید از خواب می پرد، دچار وحشت می شود، جیغ های بلند می زند و دست و پا تکان می دهد، نفس نفس می زند، ضربان قلب وی به شدت افزایش می یابد و ممکن است حتی به 150 تا 170 ضربه در دقیقه نیز برسد. حمله معمولاً یک تا دو دقیقه بیش تر طول نمی کشد و پس از رفع آن بیمار چیزی به خاطر نمی آورد.
درمان
سعی کنید در جریان یک وحشت شبانه صبور باشید.حمله در کودکان معمولاً نیاز به درمان خاصی ندارد. در صورت بروز حمله در بزرگسالان مراجعه به پزشک و بررسی از نظر وجود تشنج توصیه می شود.
دلیل دندان قروچه چیست؟
دندان قروچه یکی از شایع ترین اختلالات خواب است که در اثر انقباض و حرکت تکراری عضلات فک در طی خواب روی می دهد و باعث سایش دندان ها بر روی هم می شود. معمولاً خود بیمار از این که مبتلا به دندان قروچه است اطلاعی ندارد و با شکایت همسر یا اعضای خانواده متوجه این مسئله می شود. سایش دندان ها ممکن است صدها بار در طی شب تکرار شود.این اختلال معمولاً در نوجوانی شروع می شود و در بسیاری موارد زمینه ی خانوادگی دارد. اما در استرس های مختلف زندگی نظیر امتحان، ازدواج، بیماری و... تشدید می شود.
درمان
دندان قروچه نیاز به درمان اختصاصی ندارد، اما استفاده از تکنیک های آرام سازی می تواند در این مورد کمک کننده باشد. از آن جایی که ممکن است دندان قروچه موجب آسیب رساندن به دندان ها شود، استفاده از محافظ پلاستیکی دندان هنگام خواب توصیه می شود.افرادی که در حین خواب حرکات عجیبی انجام می دهند چه مشکلی دارند؟
اختلالات رفتاری در حین خواب، حالاتی هستند که فرد در طی خواب به طور غیر ارادی از خودش نشان می دهد که ممکن است خشن نیز باشد. این اختلال به دلیل شل نشدن عضلات حین خواب است. در حالت عادی هنگام رؤیا دیدن، عضلات حالت فلج مانند دارند ولی در این اختلال عضلات هنگام رؤیا دیدن به حد کافی شل نمی شود، بنابراین فرد در طی خواب به رؤیاهایش عمل می کند. مثلاً هنگامی که خواب می بیند در حال بازی فوتبال است، ممکن است اقدام به شوت زدن کند یا اگر در خواب ببیند که افرادی به وی حمله کرده اند، ممکن است اقدام به ضرب و شتم همسر خود کند.درمان
از جمله اقدامات ایمنی که در این مورد می توان انجام داد این است که مثلاً تختخواب فرد کنار پنجره قرار نداشته باشد یا اجسام سنگین در اطراف رختخواب نباشد.از مصرف الکل و سایر داروها به صورت خودسرانه اجتناب شود.
الگوی خواب مرتب باشد.
در صورت وجود علایم همراه، مثل لرزش دست به پزشک مراجعه شود.
بختک چیست؟
نام علیم بختک، فلج خواب است. این حالت اغلب صبح هنگام بیدار شدن از خواب روی می دهد ولی گاهی نیز ممکن است هنگام به خواب رفتن رخ دهد. در جریان آن بیمار بیدار و هوشیار است اما قادر به تکان دادن عضلات خود نیست. در این حالت ذهن از خواب بیدار شده است ولی عضلات هنوز در مرحله ی فلج خواب باقی مانده اند. اگر این حالت بیش از چند ثانیه طول بکشد، بی اندازه ناراحت کننده می شود و فرد نمی تواند بفهمد که چه روی داده است.فلج خواب به تنهایی نگران کننده نیست و نیاز به درمان ندارد ولی گاهی ممکن است با نارکولپسی (حمله ی خواب) همراه شود.
درمان
بختک نیاز به درمان خاصی ندارد ولی رعایت اصول بهداشت خواب، پرهیز از استرس و خوابیدن به میزان کافی در پیشگیری از آن نقش دارد. در صورت همراهی با نارکولپسی (حمله ی خواب) مراجعه به پزشک توصیه می شود.منبع مقاله :
شمس علیزاده، نرگس، (1388)، اختلال خواب(شناخت اختلالات و آشنایی با بهداشت خواب)، تهران: نشر قطره، چاپ اول
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}